INTO Seinäjoki
Tervetuloa uutishuoneeseemme
Seuraa Into Seinäjoki

Seinäjoella myös pk-yrityksellä on lupa rakentaa toimitilat

Blogikirjoitus   •   Maalis 22, 2017 09:00 EET

Seinäjoki on saanut viime aikoina useita positiivisia uutisia yritysten isoista rakentamishankkeista, jotka saavat mediassa hyvin palstatilaa. Isot hankkeet huomioidaan laajemmaltikin, joten se on hyvää kaupungin imagomarkkinointia. Hienoa että kaupunki kehittyy ja kasvaa.

On hyvä kuitenkin muistaa, että yrityskannastamme suurin osa on pk-yrityksiä. Niiltäkin on saatu paljon positiivisia uutisia laajennushankkeista ja uusien tilojen rakentamisesta - myös taantuma-aikana. Pk-yritysten rakentamisen volyymi yhteenlaskettuina neliömetreinä on kohtuullisen suuri. Rakentamisen neliömäärät eivät pääse isojen hankkeiden lukuihin, mutta ovat tuiki tärkeitä sekä yrityksille että alueen työllisyydelle.

Pk-yritysten työllistävä vaikutus on alueellamme erittäin merkittävää. Pienen yrityksen kasvu jo yhdellä työntekijällä luo suuren henkilöstön kasvuprosentin, johon isot yritykset harvoin pääsevät. Monen alueemme pk-yrityksen työt ovat ympäri Suomen erilaisissa määräaikaisissa rakennus-, keikka- ja tilapäistyömaissa. Kotipaikan lähellä oleva toimitila on monelle tukikohta, jossa käydään pääosin viikonloppuisin ja iltaisin. Tällaisilla tonteilla saattaa päiväsaikaan olla hyvinkin hiljaista, mutta työntekijämäärillä mitattuna tontti- ja rakennusneliöt ovat tehokkaassa käytössä, vaikka varsinaiset työpaikat ja -tehtävät ovat muualla.

Monet yritykset aloittavat vuokratiloista ja hyvä niin. Aloittamisen kynnystä saadaan loivennettua ja perustamiseen liittyvät investoinnit voidaan suunnata itse toimintaan eikä infraan. Toiminnan vakiintuessa ja laajentuessa tulee usein eteen isompien toimitilojen hankkiminen joko vuokraamalla, ostamalla tai rakentamalla. Useimmilla pk-yrityksillä ei aika eikä rahoitus riitä viemään läpi rakennusurakkaa. Vaihtoehdoiksi jää toimitilan vuokraaminen tai ostaminen. Nettisivuille www.toimitilat.seinajoki.fi on kerätty tiedossamme olevat alueen vapaat toimitilat.

Kaupungin tonttitorille puolestaan on koottu yritystontit https://kartat.seinajoki.fi/ . Pienimmät yritystontit ovat yleensä n. 3000 m2 ja suurimmat hehtaareja. Tonttien rakentamisvelvoitteella pyritään tehokkaampaan teollisuusalueiden rakentamiseen. Siten kaupungin teollisuusalueen infrasijoitukselle saadaan vastinetta työpaikkoina ja verotuloina.

Pienimpienkin tonttien koko on monelle pk-yritykselle yksinään liian iso rakennuskohde rakentamisvelvoitteineen. Monet yritykset ovat päässeet omalle toiminnalle suunniteltuun uuteen toimitilaan kiinteistöyhtiön ansiosta. Kiinteistöyhtiön mukana tulee toki myös velvollisuuksia ja hallintoa. Osakkaat joutuvat myös jonkin verran luopumaan pohjalaisesta ittellisyydestä ja sopimaan asioista yhdessä. Vastapainona naapuriyrityksestä saattaa saada hyvän benchmarkkaajan ja sparraajan yrityksen kehitystyöhön.

Kapernaumi-Roves -alueella on useita hyviä esimerkkejä kiinteistöyhtiöistä, joissa on monen yrityksen kasvutarina alussa. Kun koko Roveksen alue saadaan kaavoitettua, muodostuu siitä yhteensä n. 300 ha kokoinen uusi teollisuusalue. Roveksen alue mahdollistaa monipuolisella toimitila- ja tonttitarjonnalla sekä hyvällä logistisella sijainnilla hyvän mahdollisuuden laajalle yritysjoukolle.

Kapernaumin ja Roveksen teollisuusalueilla on vetovoiman lisäksi myös pitovoimaa. Alue tarjoaa yrityksille mahdollisuuden tähytä pitkälle tulevaisuuteen.

Pekka Hunnakko, puh. 0500 569 807, pekka.hunnakko(at)intoseinajoki.fi

Pekka Hunnakko vastaa Seinäjoen kaupungin yritystonttien sekä Seinäjoen kaupungin alueella olevien vapaiden toimitilojen markkinoinnista ja esittelystä. Pekka tuntee Seinäjoen yritystontit kuin omat taskut. Usein vapaa-aika kesällä menee luomuviljelyn ja mökkeilyn parissa ja talvella metsätöissä.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.