INTO Seinäjoki
Tervetuloa uutishuoneeseemme
Seuraa Into Seinäjoki

Rovekseen Suomen komein rekkaparkki Amerikan malliin

Blogikirjoitus   •   Loka 04, 2017 11:54 EEST

Suomen talous on kääntynyt noususuuntaan. Yleinen talousnäkymien piristyminen on ilmennyt yritysten uskalluksena investoida ja vilkastuneena yritystonttikysyntänä. Yritysten tulevaisuuden näkymät ovat parantuneet huomattavasti viime vuodesta.

Uskallusta investointeihin Seinäjoella on lisännyt Finn Powerin rakennushanke Rovekseen ja isot logistiikkaterminaalien rakennushankkeet, jotka ovat tuoneet merkittävän sykäyksen seudun talouselämälle. Isojen investointipäätösten vanavedessä on alueelle tulossa yhteistyökumppaneiden ja yritysverkostojen uusia investointeja. Yritykset ovat huomanneet Seinäjoen hyvän kasvun ilmapiirin.

Erityisesti Kapernaumi-Roves-alueella on vetovoiman lisäksi pitovoimaa, jolloin yritykset haluavat laajentaa toimintaansa alueella. Työvoiman saatavuus on myös kriittinen tekijä yrityksille päätöstä tehtäessä. Seinäjoki pärjää tässä alueiden työvoimakilpailussa hyvin.

Kokonaisuudessa Seinäjoen Itäväylä (VT19) muodostaa ainutlaatuisen yritysaluekokonaisuuden 2200 hehtaarillaan ja luo ison mahdollisuuden kehittää koko kaupunkiseudun elinkeinoelämää. Itäväylän yritysalueiden kehittäminen vaatii myös paljon resursseja keskuskaupungilta. Alueiden kunnallistekniikan suunnittelu ja rakentaminen on suuri taloudellinen satsaus tulevaisuuteen koko kaupunkikonsernilta.

Alueiden rakentumisen myötä tulee myös teollisuusalueiden palvelujen kysyntä lisääntymään. Roveksen logistiikka- ja palvelualue tulee muodostamaan merkittävän palvelukeskittymän VT19 varrelle.

Rohkeasti mallia Amerikasta

Voisiko Roveksen palvelualueesta muodostua amerikkalaisen ”Huoltoasema Iowa 80:n” kaltainen?

New Yorkin ja San Franciscon välisen moottoritien (80) pituus on 4676 km. Moottoritien varrella on maailman suurin rekkaparkki, Huoltoasema Iowa 80. Amerikassa kaikki on isoa, niin tämäkin rekkaparkki, jolla on pinta-alaa 89 hehtaaria, alueelle mahtuu kerralla 900 rekkaa ja alueella käy 5000 asiakasta päivittäin. Isolla rekkaparkkialueella on suosiossa myös perinteiset Amerikan herkut ja tuotteet. Suosituin annos on porsaankyljykset ja mm. kahvia myydään vuodessa miljoona kuppia. Rekkaparkin myymälässä on periamerikkalaista tavaraa, Yhdysvaltain lippukuvioista tavaraa, rekkatuunaustavaraa, ym. Musiikkitarjonta koostuu amerikkalaisesta musiikista ja kauppojen dvd-tarjonnassa on Clint Eastwoodin, Bruce Willisin ja Sylvester Stallonen elokuvia.

Alue ei ole pelkästään iso huoltoasema autonhuoltopalveluineen, vaan siellä on monia muita palveluja, kuten peliluola, elokuvateatteri, kirjasto, hammaslääkäri, kiropraktikko ja parturi. Alueella on myös hotelli. Autossa yöpyville rekkakuskeille siellä on tarjolla sosiaalitiloja, mm. suihkuja ja pesuloita. Kävijöiden mielestä alueen suuri etu on, että siellä tapaa ystäviä.

Roveksen palvelualue ei ole pinta-alaltaan (n. 30 ha) samaa luokkaa kuin Amerikan esimerkki, mutta ”Roves 19” voisi olla Suomen merkittävimpiä ammattiliikenteen ja muiden matkustajien palvelualueita. Eteläpohjalaisella asenteella ja ”Amerikan mallilla” siitä voitaisiin luoda Suomen suurin ja kuuluisin rekkaparkki.

Ajoneuvoliikenteellä mitattuna Roveksen alueella päästään lähelle Iowan lukuja. Itäväylällä menee tällä hetkellä raskasta ajoneuvokalustoa 529 autoa/vrk ja kokonaisautoliikenne on 3085 autoa/vrk. Kuortaneentien luvut ovat 521 rekkaa ja yhteensä 6848 autoa/vrk. Alueen sisäiset ajoneuvomäärät ovat n. 8000-10 000 autoa/vrk pääväylillä. Ajoneuvolukemilla mitattuna päästään jo isoihin lukuihin, joten asiakaspotentiaalia on. Ennusteet lupailevat lukuihin kasvua. Vielä ei kuitenkaan päästä ihan Iowa 80:n rekkamääriin.

Aika näyttää millaiseksi Roveksen teollisuus- ja logistiikka-alue kehittyy. Roveksen palvelualueesta on mahdollisuus kehittyä Suomen The Huoltoasema ”Iowa 80” eli ”Huoltoasema Roves 19”, kunhan saadaan alueen palvelut kohdalleen, ts. kehitettyä sellaisia palvelukokonaisuuksia, joilla on kysyntää.

Palvelualueen kehittämisestä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä meihin täällä Intossa. Tehdään Roves 19:sta yhdessä Suomen komein rekkaparkkialue.

Pekka Hunnakko, puh. 0500 569 807, pekka.hunnakko@intoseinajoki.fi

Pekka vastaa Seinäjoen kaupungin yritystonttien sekä Seinäjoen kaupungin alueella olevien vapaiden toimitilojen markkinoinnista ja esittelystä. Pekka tuntee Seinäjoen yritystontit kuin omat taskut. Usein vapaa-aika kesällä menee luomuviljelyn ja mökkeilyn parissa ja talvella metsätöissä. 

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin <a href="http://into-seinajoki.mynewsdesk.com/fi/about/terms-and-conditions/privacy_policy">tietosuojakäytännön</a> mukaisesti.