INTO Seinäjoki
Tervetuloa uutishuoneeseemme
Seuraa Into Seinäjoki

Pelottomasti töihin

Blogikirjoitus   •   Touko 03, 2017 09:50 EEST

Luin juuri suhteellisen uuden johtamiskirjan, jonka nimi on raflaava: "Pelolla johtaminen on perseestä". Raflaava on toki aihekin. Kirjan kirjoittajat tuovat esiin tavallisten ihmisten tositarinoita niin kokijan kuin tekijän näkökulmasta. Tekijät toteavat, että pelolla johtaminen on yleisempää kuin olemme ajatelleet. Tätä ei oikein haluaisi uskoa, mutta kun tarinoita lukee, niin uskottava se on.

Maailma ja sen myötä työelämä muuttuu koko ajan. Se on omiaan lisäämään epävarmuutta ja pelkojakin. Erityisesti tässä jatkuvassa muutoksessa tarvitaan hyvää johtamista. Pelko ei kuulu hyvään johtamiseen. Pelolla ei saa mitään kestävästi hyvää aikaan. On kuitenkin hyvä havaita, että aina pelolla johtaja ei ole nimikkeeltään johtaja tai esimies.

Kaikkien organisaatioiden hyvän johtamiskulttuurin ehdoton edellytys on luottamus. Se on kivijalka, jonka varaan kaikki muu rakentuu. Hyvän luottamuksen ilmapiirissä uskalletaan olla avoimia, uskalletaan antaa ja vastaanottaa palautetta ja uskalletaan tehdä virheitäkin. Palautteen antamiseen tarvitaan peloton ilmapiiri ja palaute kaikkiin suuntiin hälventää pelkoja. Hyvän luottamuksen ilmapiirissä ei tarvitse pelätä.

Johtamisen näkökulmasta esimiehen terve itseluottamus on kaiken lähtökohta. Jos esimies ei luota itseensä, ei hän luota muihinkaan. Johtamista koskevassa keskustelussa tyypillistä on, että pomoja haukutaan ja heidän niskaansa satelee vaatimus toisensa perään.

Johtajalla on toki aina suurin vaikutus työpaikan ilmapiiriin ja luottamuksen syntymiseen. Oleellista kuitenkin on, että hyvä, luottamuksellinen johtamiskulttuuri on koko työyhteisön asia. Esimiehet tarvitsevat vastakaikua ja työpaikan hyvän ilmapiirin luominen ja vaaliminen kuuluu kaikille. Jokaisen on hyvä miettiä, millaista ilmapiiriä itse luo työ- tai muuhun lähiympäristöönsä.

Mm. tällaisia asioita pohditaan kolmatta kertaa järjestettävässä Hyvän johtamisen foorumissa Seinäjoella 28.9.2017. Foorumi on osa kehitystyötä, jonka tavoitteena on tehdä hyvästä johtamisesta kilpailuetu Etelä-Pohjanmaalle. Foorumin keskeiset teemat tänä vuonna ovat myynnin ja johtamisen psykologia. Pelolla johtamisen lisäksi pääsemme perehtymään siihen, millaisia vuorovaikutustaitoja tuloksellinen myynti ja myynnin johtaminen edellyttää.

Hyvän johtamisen ja jatkuvan parantamisen hengessä.

Markku Haapasalmi, puheenjohtaja, Hyvän johtamisen foorumin ohjausryhmä

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.